De dirigent: Gunter Carlier

Genoot zijn muzikale opleidingen aan het Muziekconservatorium te Brussel, het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Hochschule für Musik te Köln (D). Gedurende het seizoen 1990-1991 was hij trombonist in het European Community Youth Orchestra tijdens een concerttournee door Oost-Europa met concerten in o.a. Warshau, Praag, Budapest, Berlijn. In september 1991, tijdens zijn legerdienst als muzikant bij de Muziekkapel van de Zeemacht, werd hij geselecteerd als trombone-solo van het Euro Youth Philharmonic Orchestra. Hij is oprichter en bezieler van het BEAUX-ARTS BRASS QUINTET waarmee hij tal van nationale én internationale prijzen wegkaapte.

Als freelance-trombonist (een weloverwogen en bewuste keuze) is hij, na jarenlang zeer actief te zijn geweest in praktisch alle symfonische- en opera-orkesten in België, de weg van de originele uitvoeringspraktijk en origineel instrumentarium ingestapt. In dit genre is hij vast verbonden als trombonist in het symfonisch orkest ANIMA ETERNA (J. van Immerseel), DE NEDERLANDSE BACHVERENIGING (NL) en het ENSEMBLE MATHEUS - Brest (F). Hij is een veelgevraagde en graag geziene gast in het ORCHESTRE DES CHAMPS ELYSéES (Ph.Herreweghe) uit Frankrijk waarmee hij o.a. in oktober 2001 een tournee maakte met concerten in Taiwan, China, Singapore en Australië. In functie van deze genre-specialisatie was hij de mede-stichter van Triangolo-vzw, waarmee hij verschillende uitvoeringspraktijken en historisch instrumentarium onderzoekt en beoefent. Onder de vleugels van deze vereniging organiseert hij jaarlijks tijdens de zomermaanden met groot succes een Muziekstage in de Abdij van Groot-Bijgaarden. Op kamermuziekvlak was Gunter jarenlang lid van het ensemble LA CACCIA (met uitsluitend Alta-Capella instrumenten) en heeft hij talrijke concerten gespeeld met gerenomeerde ensembles zoals CANTUS KÖLN (D) en het ensemble CONCERTO PALATINO.

Gunter Carlier is te beluisteren op ongeveer een veertigtal CD-opnamen en is, naast zijn beroepsbezigheden als musicus, ook directeur van het Conservatorium van Brugge.

Hoofdsponsors